Manhatten

2022-10-29

Artikel fra

MANHATTEN

MENTAL HEALTH COUNSELING

STYRKEN OG FAREN VED AT AFBRYDE FORBINDELSEN

FRA OS SELV

Hvor mange mennesker kender du, der ser ud til at sidde "fast" i situationer, de egentlig ikke ønsker? De føler sig fanget i dårlige ægteskaber eller forhold, job, hvor de er overbebyrdede, underbetalte, undervurderede, i livssituationer, der er langt mindre ene ideelle; listen fortsætter. Men i stedet for at eje deres ulykkelighed og begynde at foretage ændringer til det bedre, vælger de at blive i deres elendighed, selvom de klager over det. De går gennem livet adskilt fra deres sande jeg og deres følelser.

Måske er du selv i en eller flere af disse situationer. Enten føler du dig låst i en ulykkelig situation, eller måske føler du ikke noget særligt - bare mangel på følelser eller motivation.

EN EPIDIMI AF AFBRUDTHED

Der kan være mange specifikke psykologiske årsager til, at vi befinder os i disse situationer, men de peger på et udbredt problem i vores kultur: Vi har en uhyggelig evne til at koble fra os selv og vores følelser. Vores underbevidsthed indeholder en kraftfuld mekanisme, der giver os mulighed for at skabe afstand til vores følelser, følelser og ønsker i lange perioder. Problemet er, at følelser aldrig forsvinder - de bliver bare begravet dybt i vore psyke og fester sig der uafklaret. Hvis de ikke behandles, kan de føre til en lang række komplikationer lige fra kronisk sygdom til depression eller nogle gange endda eksplosive sammenbrud.

HVORFOR VI AFBRYDER FORBINDELSEN

Hvis denne tendens er så farlig og potentielt skadelig for os, hvorfor skaber vores underbevidsthed så denne afbrydelse så let? Det er sandsynligvis et evolutionært træk, der oprindeligt var designet til vores overlevelse. For at illustrere det lad os sammenligne det med et andet evolutionært træk: kamp-eller- flugt-instinktet.

I tider med akut stress reagerer vores krop og sind med en indsprøjtninger af hormoner, der giver os et udbrud af energi. Vi kalder dette kamp-eller-flugt- instinktet, fordi det er designet til at hjælpe os med at opdage fare og hurtigt at redde os selv fra den. Men når disse stresshormoner bliver ved med at blive udløst og frigivet over længere perioder (som det så ofte sker i vores moderne verden), resulterer det i kronisk stress, som kan føre til angst, depression og alle mulige langsigtede helbredsproblemer.

På samme måde udviklede vi sandsynligvis "frakobling"-instinktet som en mekanisme til at beskytte os mod følelsesmæssige traumer. Det får vores sind til i ekstreme situationer at "blokere" traumatiske eller smertefulde begivenheder som misbrug. Vores sind sætter effektivt en vagt på sig selv for at bevare fornuften. Men ligesom kamp-eller-flugt-instinktet, når afbrydelsesinstinktet gentagne gange bliver udløst af lavere nøglebegivenheder, begynder vi et mere konsistent mønster af følelsesmæssig undertrykkelse, og vi mister kontakten til vores sande selv i processen. I bedste fald får det os til at føle kroniske ulykkelige eller følelsesløse. I værste fald kan det føre til alvorlige fysiske og psykiske problemer.

HVAD ER ÅRSAGEN TIL AFBRYDELSEN?

Hvorfor ser denne frakoblingsmekanisme ud til at fungere på overbelastning hos så mange i disse dage? Som i så mange andre tilfælde er der ikke kun én grund, men lad os se på et par almindelige udløsere:

 • Kulturelle normer, pres og forventninger. Samfundet har en tendens til at presse os til at forfølge eller acceptere bestemte ting af pligtfølelse. Vi arbejder i et 9-til-5-job, som vi hader, fordi det forventes, at vi bør det - fordi vi skal tjene penge, og desuden hader alle deres job. Vi dater, fordi samfundet siger, at vi har brug for en partner for at være lykkelige - og vi nøjes med dårlige forhold, fordi vi mener, at vi ikke fortjener bedre. Vi lader vores kultur bestemme, hvad der er bedst for os i stedet for at kigge indad, så vores personlige ønsker og lidenskaber kommer på bagsædet.
 • Traumer og/eller misbrug i barndommen. Nogle gange træder afbrydelsesmekanismen i gang for at beskytte os som børn mod en voldelig forældre eller en dysfunktionel husstand, og vi lærer aldrig, hvordan vi slukker den, når vi bliver ældre.
 • Komplikationer fra andre lidelser. Mennesker med autisme eller Asperger-spektrum kan for eksempel have det naturligt svært ved at forbinde sig med eller udtrykke følelser.

FARERNE VED AT LEVE I EN AFBRUDT TILSTAND

Mennesker kan leve i mange år på dette sted af indre adskillelse uden at vise andre ydre symptomer end mangel på lidenskab. Undersøgelser har dog vist, at undertrykte følelser kan kædes sammen med en lang række fysiske og mentale helbredskomplikationer i det lange løb. Listen omfatter:

 • Depression og angst
 • Lavt selvværd
 • Hukommelsesproblemer
 • Højt blodtryk
 • Diabetes
 • Øget aggression
 • Fedme
 • Undertrykt immunforsvar
 • Fordøjelsesproblemer
 • Fibromyalgi
 • Træthed, tab af energi
 • ... og mere.

( PRH: I parentes kan bemærkes, at der hertil kan tilføjes:

 • Anorexia Mentalis )

Når denne følelsesmæssige afbrydelse er særlig alvorlig, kan mentale sundhedseksperter diagnosticere problemet som Emotional Detachment Disorder (EDD), præget af en bemærket manglende evne til at udtrykke følelser. Det er klart, at ikke alle, der kæmper med selvafbrudthed, klassificeres som EDD, men en terapeut kan anbefale specifikke typer behandling, hvis symptomerne viser sig.

FÅ HJÆLP

De fleste mennesker, der føler sig ude af kontakt med sig selv og deres følelser, nåede ikke frem fra de ene dag til den anden. At være afbrudt blev en anden natur over en lang periode. At genoprette forbindelsen til disse følelser kan være en lang proces. Du vil måske ikke gå igennem det alene. Uanset om du oplever påviselige helbredsproblemer, eller du bare føler dig kronisk ulykkelig eller lidenskabsløs, er en fantastisk måde at vende denne følelse af afbrydelse af ved at tale regelmæssigt med en terapeut, der kan tjene som en guide. Processen kan til tider være smertefuld - især når du begynder at opleve følelser, du ikke har følt i nogen tid. Men den gode nyhed er, at det at lære at genoprette forbindelsen til dit sande jeg kan føre til et meget lykkeligere og mere tilfredsstillende liv på den anden side.